Het gezin wil ook wat. Fietsen in de vakantie, hoe je doet dat?

Fietsen tijdens de gezinsvakantie? 6 tips waardoor dat prima gaat lukken.
Als je het hele jaar door veel kilometers maakt op de fiets, wordt er een stofje in je hersenen aangemaakt. Dat stofje heet dopamine. Het zorgt ervoor dat we ons tevreden en beloond voelen. Als je vervolgens drie weken op vakantie gaat en de fiets nauwelijks aanraakt, voel je je diep ongelukkig. Voor jezelf niet leuk, voor je gezin niet leuk en voor het vakantiegevoel helemaal niet leuk. Kortom er moet ook in de vakantie gefietst worden. Maar hoe? Het gezin verdient ook aandacht. Wij geven je zes handige tips!

Sluip stiekem de tent uit en til je fiets naar het washok…
Tip 1: Stel je eigen doelen bij

Je kunt wel heel erg graag 100 kilometer per dag willen fietsen, maar dat gaat nu eenmaal niet als je met het gezin op vakantie bent. Je kunt daarover blijven mokken, maar daar wordt het allemaal niet gezelliger van. Fiets daarom in de vakantie 1x per week een lange rit waarbij het gezin de hele dag niet op jou hoeft te rekenen. De andere ritten, zijn ritten van een paar uur. Dat is met een gezin makkelijk in te plannen. Ga vroeg op pad en als de rest van het gezin wakker wordt en de ontbijttafel dekt, kom jij de camping weer opgereden. Met een beetje geluk, staat er een lekkere verse cappuccino voor je klaar en hebben de kids croissantjes gehaald bij de bakker. Als je echt punten wilt scoren, fiets je op de weg terug langs de bakker en neem je zelf iets lekkers mee voor aan het ontbijt. Ga je laat in de middag, na een bezoek aan de plaatselijke dierentuin nog een paar uur fietsen? Wie kan daar nu een probleem mee hebben. Kortom bij korte ritjes blijft er nog ruimte genoeg over om met gezin leuke dingen te doen.

Tip 2: Maak van het fietsen een gezinsuitje

Heb je sportieve gezinsleden dan huur je in de omgeving voor iedereen een fiets. Wie weet raakt er een gezinslid net zo verslaafd aan fietsen als jij. Dat zou top zijn. Op die manier wordt fietsen in het vervolg veel minder als een probleem gezien. Sterker nog, er zal volledig begrip zijn voor het feit dat de dopamine in jouw hersenen bevredigd moet worden.

Zijn de gezinsleden minder sportief? Ook dan kun je gezamenlijk gaan fietsen. Op veel plekken zijn er tegenwoordig e-bikes te huur. Op die manier kun je best nog eens een zware kluif hebben als je bergop je partner wilt lossen. Extra tip voor de e-bike-variant: check onopvallend de batterij voordat je je demarrage plaatst.

Tip 3: Zorg voor balans in de vakantie

Niemand vindt het leuk als jij maar over één ding kunt praten. Fietsen, fietsen en nog eens fietsen. Over fietsen beginnen, zorgt er al voor dat de hakken van je partner in het zand gaan. En diep ook! Stel voor om om de dag te gaan fietsen. Op de dag dat de fiets werkloos op de camping blijft, ga je met het gezin op pad om een schilderachtig stadje te bezoeken. Als je slim bent, verken je op de dag dat je fietst de omgeving. Let goed op wat je allemaal tegenkomt onderweg. Bezoek dat leuke stadje of strandje een dag later met je gezin. Vertel dat je deze plek een dag eerder op de fiets ontdekt hebt. Kun je in het vervolg mooi zeggen dat je even op de fiets de omgeving gaat scannen op leuke gezinsuitjes. Op die manier wordt de weerstand tegen dat gefiets van jou een stuk minder.

Tip 4: Ga stiekem fietsen

Als het net licht begint te worden en het hele gezin is nog in diepe slaap, kruip jij stilletjes de tent uit. Heel, heel zachtjes hijs je jezelf in fietskleding en sluip je naar buiten. Je tilt (ratelen van de fiets kan het gezin wakker maken) je fiets richting het toiletgebouw. Daar vul je je bidons en als een speer vertrek je voor jouw ritje door (pak hem beet) Toscane. Ben je niet zo’n vroege vogel? Zeg dan in de loop van de middag (als jullie allemaal lekker bij het zwembad liggen) dat je even iets gaat halen bij de tent. Poef! Weg ben je!

Let op! Deze tip werkt waarschijnlijk slechts één keer. En of de rest van de vakantie nog zo gezellig is…

Tip 5: Ga op de fiets naar een gezinsactiviteit

Stel, het gezin wil persé naar dat fantastische aquapark. Zo’n park met dertig glijbanen, stroomversnellingen en de garantie van heel veel gillende kinderen. Leuk! Voor sommigen wel, maar voor de volwassenen vaak een nachtmerrie. Maar goed, je geeft toe. Maar onder één voorwaarde. Jij gaat die 80 kilometer naar het aquapark met de fiets afleggen en je ontmoet de rest van het gezin op de parkeerplaats. Als jij de rest van de dag heerlijk op je handdoekje hebt gelegen, een aantal glijbanen bent afgegleden en je zoon tijdens een stoeipartijtje een paar keer onder water hebt geduwd, is het weer tijd om naar de camping af te reizen. Afhankelijk van het gevoel in de benen, kun je bepalen of je terugfietst of bij het gezin in de auto stapt.

Tip 6: Praat met elkaar en maak een plan

Misschien wel de meest belangrijke tip van allemaal. Blijf altijd communiceren met je partner over hoe jij de vakantie het liefst zou willen invullen. Vertel hoe belangrijk het fietsen voor je is. Wat het met je doet. En ook niet onbelangrijk: wat het je oplevert. Je blijft fit, het is gezond en je zit een stuk lekkerder in je vel als je regelmatig een ritje kunt maken. Win-win voor iedereen.

Bij met elkaar blijven praten hoort ook het samen maken van een plan waarin iedereen zich kan vinden. Overeenstemming leidt tot tevredenheid bij alle gezinsleden. Zorg dat vooraf duidelijk is waar, wanneer en hoe lang je wilt fietsen. Zonder plan, schiet het fietsen er al snel bij in. Dan ben je al ingeschreven voor de camping bbq, het beachvolleybal toernooi, de jeu de boules competitie, de jeepsafari etc. etc.

Fijne vakantie!

Dit artikel is geschreven in opdracht van bicycling.com/nl

0