Superga Hill in Turijn, wordt hier de Giro d’Italia van 2022 beslist?

Superga Hill, deze berg zal niet meteen een mooie fietsherinnering bij je oproepen. Daar zal in 2022 verandering in komen. In de Giro van 2022 zal deze berg aan de rand van Turijn, de hoofdstad van Piemont, maar liefst drie keer beklommen worden. Tijd voor een introductie.

Tekst: CYCLOsportive, Beeld: Shutterstock

Ga samen met CYCLOsportive naar de Giro!

Aanvankelijk is de beklimming vrij mild. De eerste vijfhonderd meters stijgen met een gemiddelde van zeven procent. Daarna neem de steilte alsmaar toe. Uitschieters tot veertien procent vormen geen uitzondering. Het eerste deel met wisselende steilte is het sjabloon voor de hele beklimming. Steil – vlak – steil – vlak. Halverwege de beklimming bevindt zich het steilste deel met een maximum van veertien procent. Enkele haarspeldbochten en schaduwrijke plekken kenmerken de beklimming. Slechts eenmaal opent de Basilica zich voor een weids uitzicht op de stad Torino.

Bijna boven op ongeveer 600 meter kan je zoals de renners tijdens de semi-klassieker Milano-Torino rechtdoor rijden. Zij beklimmen de Basilica tijdens deze klassieker tweemaal. Boven op de heuvel biedt deze een fraai zicht op de 300 jaar oude basiliek van de Superga en de wereldstad Torino. Absoluut een aanrader!

Bron: lacollista.eu

De cijfers

– afstand: 4.7 km

– gemiddeld stijgingspercentage: 9.2%

– maxiaal stijgingspercentage: 17.9%

– hoogtemeters: 430 m

– KOM: Thibaut Pinot – 13.38

– Snelste Nederlander: Wilco Kelderman – 14.16

– QOM: Elisa Longo Borghini – 17.53

– Snelste Nederlandse: niet bekend

GF Torino

Wij gaan met CYCLOsportive de Giro d’Italia bezoeken. Van 17-22 mei zullen we in de regio Piëmonte verblijven en onze gasten laten genieten van al het moois wat Italië te bieden heeft. Prachtige fietsroutes, heerlijk Italiaanse wijn en uitstekende wijn! Op 21 mei staan wij op Superga Hill om de renners op de steilste stukken aan te moedigen. Kan jij niet wachten? Dan zou je kunnen overwegen om de GF Torino te rijden. Op 1 mei zullen de renners starten in Turijn en o.a. Superga Hill beklimmen. Na 120 km en 2300 hoogtemeters zal de finish in Turijn gepasseerd worden. Wil je met ons mee naar de Giro? Check dan de volgende link:

Vliegtuigramp AC Torino

De heuvel was in 1949 onderdeel van een van de grootste voetbalrampen in de Italiaanse geschiedenis. Op 4 mei 1949 stortte een vliegtuig in dichte mist en hevige regenval op de heuvel neer. In het toestel zaten spelers, trainers en begeleiders van de voetbalclub AC Torino. Alle 31 inzittenden kwamen om het leven, waaronder nagenoeg het hele elftal van AC Torino.

Aan het einde van de jaren veertig is AC Torino uitgegroeid tot een van de beste clubs in Italië. Het nationale elftal bestond voornamelijk uit spelers van AC Torino. Van de basis elf was speelde alleen de keeper niet voor de club uit Turijn. Het team van Grande Torino werd vier jaar achter elkaar landskampioen. De club speelde de competitie uit met jeugdspelers. Uit respect stelden ook de tegenstanders hun jeugdteam op tegen Grande Torino. Een gedenksteen op de heuvel herinnert aan deze ramp.

0