Fietsen in Zuid-Tirol: volop genieten van gravel en ongerepte natuur!

Werp één blik op de website suedtirol.info en je weet dat er in deze Noord-Italiaanse regio meer dan prima gefietst kan worden. Niet alleen door super getrainde fietsers. Iedereen kan in Zuid-Tirol waanzinnig veel lol beleven op de fiets. MTB, e-bike, racefiets of gravelbike. Het kan allemaal. Met CYCLOsportive leg ik in dit artikel de focus op de gravelbike.

Tekst en beeld: CYCLOsportive

slechts 4 km klimmen, maar het lijkt een eeuwigheid te duren

Maar eerst even het volgende. Wist je dat je Zuid-Tirol comfortabel op de fiets kunt verkennen? De uitstekende fietspaden en -routes door de Zuid-Tiroolse dalen zijn ideaal voor ontspannen fietstochtjes. Het uitstekende spoornetwerk maakt het eenvoudig om de fiets in de trein mee te nemen. In het westen van Zuid-Tirol kan van de Reschenpass tot het dorp Salorno/Salurn het verloop van de oude Romeinse Via Claudia Augusta gevolgd worden. De Pustertal-Radweg in het oosten van Zuid-Tirol heeft een meer alpien karakter, terwijl de Brenner-Radroute van noord naar zuid de historische stadjes Vipiteno/Sterzing, Bressanone/Brixen en Chiusa/Klausen aandoet.

Parels Prato Piazza en Naturpark Sennes

Met CYCLOsportive zijn we al jaren fan van Zuid-Tirol. We namen deel aan Eroica Dolomiti en organiseren een bikepacking experience naar Zuid-Tirol: Expeditie Zuid-Tirol. Hoewel er heel veel routes op de site van suedtirol.info te vinden zijn, komen de gravellovers er bekaaid vanaf. Onterecht. Twee jaar geleden hebben we Prato Piazza ontdekt. Alles is in deze regio twee-talig. Je zou Prato Piazza ook kunnen kennen als Plätzweise. Echte een geweldige gravelklim. Als afdaling kan deze gravelweg best een uitdaging zijn. Dit jaar hebben we bij Expeditie Zuid-Tirol voor het eerst koers gezet naar Natuurpark Fanes-Sennes. Dat hebben we geweten. Als je hier niet van de fiets hoeft te stappen ben je een echte held! Maar het natuurschoon is alle moeite waard.

Om het je lekker makkelijk te maken hebben we twee routes voor je gemaakt die de parels Prato Piazza en Natuurpark Fanes-Sennes als doel hebben. Voor beide routes hebben we Villabassa als uitvalsbasis genomen. In dit gezellige stadje is wat ons betreft een tophotel gevestigd (geen belangen, ik geef gewoon mijn bescheiden mening). Start de route bij Hotel Adler en geniet hier van een heerlijke lunch na de rit!

Villabassa-Prato Piazza – 43 km, 930 hm

Zodra je het stadje uitfietst kom je al snel bij het prachtige Lago di Dobbiaco. Vanaf hier volgt de route grotendeels de oude spoorbaan naar Cortina d’Ampezzo. Uiteraard fiets je niet over de spoorbaan. Geen rails of balken te bekennen. Wel heerlijk gravel! Relaxed fiets je richting de voet van Prato Piazza. Een pittige, maar niet heel erg moeilijke klim. Het uitzicht op Croda Rosa (+3.000m) is fantastisch! Op de top staat de Dürrensteinhütte. Buiten wat wandelaars hoor je hier alleen het geluid van de koebellen en van Helga. Helga is de uitbaatster van de hut. Ze lijkt streng voor haar gasten, maar eigenlijk is ze is best aardig :-).

De afdaling richting Villabassa is heerlijk en snel! In het begin van is het nog opletten geblazen met een aantal haarspeldbochten, maar daarna kan er flink gas gegeven worden. Genieten! Na 40 km sta je weer voor Hotel Adler, geniet van de lunch.

Villabassa-Natuurpark Fanes-Sennes – 83 km, 1960 hm

Voor wie iets meer uitdaging zoekt, hebben we de route naar Natuurpark Fanes-Sennes gemaakt. Ook nu weer Hotel Adler als startpunt. En ook nu volg je de oude spoorbaan richting Cortina d’Ampezzo. Maar nu laat je Prato Piazza rechts liggen en fiets je verder over de oude spoorbaan. De gravelweg is echt prachtig met hier en daar een kleine tunnel. Vlak voor Corina d’Ampezzo verlaat je de gravelweg en zet je koers naar Rifugio Ra Stua. Het is vanaf de parkeerplaats slechts 4 km klimmen, maar het lijkt een eeuwigheid te duren. De eerste 4 km zijn mega steil!

Na Rifugio Ra Stua kom je in het gravelparadijs. Dat betekent overigens niet dat het makkelijk is om hier te fietsen. De paden zijn soms zo steil dat wij van de fiets moesten. En ook de afdaling richting Pederü heeft een aantal zeer steile, uitdagende stukken. Doe dus voorzichtig!

Eenmaal bij Rifugio Pederü begint een heerlijke gravel afdaling richting St. Vigil. Vergeet niet eerst te lunchen bij Rifugio Pederü. Een aanrader!! De gravelweg naar St. Vigil ligt naast de gewone weg. Je mag kiezen :-).

Als toetje hebben we de Furcia Pas aan de route toegevoegd. Hopelijk heb je je benen nog iets kunnen sparen tijdens deel 1 van de rit. De Furcia Pas is een gemene klim. Gelukkig word je ook nu weer beloond met fantastische uitzichten op de imposante rotsformaties van de Dolomieten! Een eenvoudig, maar mooi fietspad brengt je uiteindelijk weer terug in Villabassa. Schuif in Hotel Adler aan voor een dik verdiende apfelstrudel en vertel eigenaar Christian jouw avontuur. Christian is een geweldige kerel die graag naar jouw verhaal luistert. Zelf zit hij ook vol mooie verhalen. Neem dus de tijd!

Wil je samen met CYCLOsportive deze regio verkennen? Dat kan! Schrijf je dan snel in voor onze bikepacking trip Expeditie Zuid-Tirol:

0