Zo sta je in de lente strak aan het vertrek: 6 tips

Stilstand is achteruitgang, maar het is vaak nat en koud in de herfst en winter. Hoe houd je je lichaam in conditie en leg je een goede basis voor het nieuwe seizoen?
Als de basis goed is, kun je intensiever gaan trainen
1 De mountainbike

De mountainbike biedt de nodige variatie en in het bos ben je ook beter beschut tegen de barre weersomstandigheden. Het is alleen oppassen dat je niet te hard van stapel loopt op de mtb, want veel toertochten zijn vrij intensief.

2 Sport zonder wielen

Je kan ook altijd eens een alternatief zonder wielen proberen. Tijdens de rustperiode is het geen slecht idee om te gaan hardlopen. Voor fietsers is dit wel een totaal andere vorm van bewegen en. Bouw het hardlopen daarom rustig op.
Minder kans op blessures heb jij bij het zwemmen. Het grote voordeel t.o.v hardlopen is dat je in het water je hele lichaam in beweging brengt en binnen heb je natuurlijk ook geen last van de weersomstandigheden.

3 Duurtraining

De eerste weken na de rustperiode begin je met lange duurtrainingen bij een relatief lage hartslag. Op deze manier leg je een solide basis van het duurvermogen. Als de basis goed is, kun je intensiever gaan trainen.

4 Kracht- en coretraining

Krachttraining kan prima op de fiets, maar kan uiteraard ook heel erg goed in de sportschool. Ga naar de sportschool bij jou in de buurt en vraag om advies. In de sportschool kunnen ze je prima vertellen wat de legpress, hack squad, back extension, torso rotation en de leg extension voor bijdrage kunnen leveren aan jouw pikstart in maart!

5 Klim- en bloktraining

Vanaf half/eind januari kan je overschakelen op klimtraining, als je tenminste voldoende basistraining achter de rug hebt en je de krachttraining hebt afgewerkt. Deze klimtraining kun je op de weg uitvoeren, met blokken van 10 minuten en langer aan minimum 80 à 90 rpm. Hou je hartslag hierbij net onder het omslagpunt.

6 Doe een inspanningstest

Op welke intensiteit je bovenstaande trainingen het beste kunt uitvoeren kan op twee manieren bepaald worden: via een melkzuur- of een hartslagmeting. Meting van het melkzuur kan je het best doen aan de hand van een specifieke conditietest op de fiets. De bepaling van de trainingsintensiteit via een hartslagmeting kan je doen op basis van je maximale hartslag. Deze is echter afhankelijk van leeftijd en vermoeidheid.

0
Stay In Touch

Laten we met elkaar in contact blijven! Laat je email achter
en je ontvangt 1x per maand onze nieuwsbrief en 2 a 3 x per maand een mail met voor jouw interessante artikelen.