ONDERHOUD: MET EEN SCHONE FIETS OP REIS

Check jouw materiaal voorafgaand aan de reis!

De GF Strade Bianche staat voor de deur en je traint precies volgens plan om op de dag je beste vorm te laten zien. Ook let je op jezelf, je gezondheid en je voeding. Op deze belangrijke dag moet alles kloppen! Maar wat als je fiets het begeeft tijdens de rit en je strandt?!

Professionele teams zoals Jumbo-Visma of Bora – hansgrohe hebben natuurlijk hun eigen mechaniekers die de fietsen voor een race controleren. Maar voor de meesten van ons is het zelf zorgen voor ons materiaal de norm. In deze blog laten we zien hoe je jouw fiets goed kunt onderhouden om er zeker van te zijn dat hij in topconditie is voor de race.

Maak de fiets schoon

Stap één bij de controle van het materiaal is het schoonmaken van je fiets. Als je fiets schoon is, kun je makkelijk slijtage en defecten opmerken. Het is immers alleen een goed onderhouden fiets die snelheid kan leveren.

Is de zitpositie goed?

Veel wielrenners hebben hun ideale zitpositie al gevonden – of het nu op eigen kracht is of met behulp van een bikefitting. Echter, voorafgaand aan een Gran Fondo is het raadzaam om deze zitpositie nogmaals te controleren. Zijn alle afmetingen nog correct of is er iets verschoven? Vaak reizen wielrenners met de auto en moeten zij hun zadel aanpassen of stuur verdraaien voor transport. Het is daarom aan te raden om vooraf de maten op te schrijven en een meetlint mee te nemen.

Om te voorkomen dat het zadel gaat schuiven, is het belangrijk om de voorgeschreven momenten aan te houden en gebruik te maken van een kwalitatieve carbon montagepasta zoals de Dynamic Carbon Assembly Paste. Dit zorgt ervoor dat de zadelpen op zijn plaats blijft en onnodige blessures worden voorkomen.

Pedalen en plaatjes

Als je tijdens een rit last krijgt van krakende pedalen of een losse schoenplaat, kan dit snel een einde maken aan je mooi Gran Fondo. Het is daarom belangrijk om vóór de start je schoenplaatjes te controleren. Door een beetje vet op de schroeven aan te brengen, voorkom je dat ze vastlopen en ben je verzekerd van een soepele en probleemloze rit.

Aandrijflijn

De aandrijflijn is een van de belangrijkste onderdelen van je fiets. Zonder kom je niet vooruit. De aandrijflijn bestaat uit verschillende componenten die afzonderlijk moeten worden onderhouden.

Ketting

Controleer voor de rit de slijtage van uw fietsketting. Het enige wat je nodig hebt is een kettingmeter. Een versleten ketting zorgt niet alleen voor een slechtere krachtoverbrenging, maar kan ook scheuren tijdens ritten. We hebben vaak wielrenners gezien die boos op zoek waren naar een hoofdschakel om de ketting tijdens de rit te repareren. Zorg er dus voor dat dit jou niet ook overkomt.

Wanneer je de staat van de ketting hebt gecontroleerd, is het van belang om ook de smering van de ketting te controleren. Afhankelijk van het type smering dat je gebruikt, of dit nu wax of kettingolie is, dien je dit op de juiste manier aan te brengen. Bij het gebruik van kettingolie kun je deze uiteraard aanpassen aan de heersende weersomstandigheden. In ons assortiment hebben we verschillende soorten oliën die geschikt zijn voor allerlei weertypes. Voor de meest soepele Gran Fondo zijn er 2 smeermiddelen die er uit springen in het Dynamic assortiment:

  • Slick Wax – voor de meest duurzame wax!
  • Ultra Lube – Lange en snelle smering gegarandeerd!

Versnellingen

Tijdens een Gran Fondo heeft niemand de tijd om een afgesprongen ketting weer op het tandwiel te zetten. Zorg er dus voor dat je versnellingen correct zijn afgesteld en dat alle versnellingen kunnen worden gebruikt zonder te klikken of te ratelen.

Remmen

De remmen zorgen voor veiligheid. Tijdens de rit rijden we met heel andere ondergronden/snelheden dan bijvoorbeeld in trainingsrondjes in Nederland. Alles gaat sneller en het kan zijn dat je van de ene op de andere moment in de rem moet knijpen. Controleer daarom je remmen.

Controleer ook de remblokjes en vervang ze indien nodig. Als je remmen piepen, gebruik dan Dynamic Brake Booster om je schijven/rem blokken en/of remrand schoon te maken en de rem prestaties te verbeteren.

Banden

Versleten banden vormen niet alleen een veiligheidsrisico, ze zijn ook vatbaarder voor defecten. Zorg ervoor dat je het bandenprofiel van de banden controleert en indien nodig de banden verwisselt. Controleer tegelijkertijd de luchtdruk en kijk of uw wiel soepel loopt.

Als je tubeless rijdt, controleer dan of er nog voldoende sealant in de band zit.

Boutjes

Last but not least raden we je aan om alle schroeven en bouten van je fiets weer vast te draaien. Ook de steekassen of snelspanners moeten worden gecontroleerd.

Schroefverbindingen (inclusief snelspanassen) zijn ingevet om corrosie of vastlopen te voorkomen. Montagepasta daarentegen wordt gebruikt om de wrijving te verhogen en zo de klemkrachten te verminderen. Dynamic Assembly paste Pro is hier perfect voor.

0