Sella Ronda: een uniek rondje

Waarom de Sella Ronda op jouw bucketlist moet staan

Je bent in de bergen en wil, net zoals thuis, een rondje fietsen. Bijna elk rondje dat je kan maken, is bijna een Gran Fondo op zich. Het overwinnen van bergkammen en fietsen naar andere valleien is een zware opgave. Zeker in het hooggebergte. Toch zijn er een paar plaatsen waar je een mooie ronde kan maken, die goed te doen zijn. En laat nou één van die rondes in misschien wel het mooiste stukje Europa liggen: De Sella Ronda!
Wat maakt de Sella Ronda zo mooi?

De Sella Ronda ligt middenin de Dolomieten. Dit gebergte kenmerkt zich door de afgevlakte bergtoppen. Het landschap is prachtig groen en richting de top van een berg lijkt het alsof er een massief beige blok bovenop de berg gegooid is. Deze zandachtige kleur komt door de geschiedenis. De massieve blokken zijn miljoenen jaren geleden namelijk koraalriffen geweest in de oceaan. Erg bijzonder, vooral omdat het kleurenpalet zorgt voor schitterende contrasten en unieke uitzichten. De Sella Ronda is een ronde rondom één van de grootste massieven in de Dolomieten: het Sella massief.

Lees ook: Maratona dles Dolomites, dit moet je weten

De Sella Ronda ontleed

De ronde is 51,5km lang en bestaat uit 4 passen die met elkaar verbonden zijn: De Passo Campolongo, Passo Pordoi, Passo Sella en Passo Gardena. Je overwint hierbij ongeveer 1700 hoogtemeters. Het is geen meter vlak en dat is een voordeel, want dit betekent dat de stijgingspercentages te doen zijn. Tijdens de ronde kom je niet onder de 1500 meter boven zeeniveau en 3 van de 4 toppen liggen boven de 2000 meter. Al met al is de Sella Ronda  geschikt als een mooi doel voor de beginnende wielrenner. Bovendien geeft fietsen met mooie uitzichten moraal, daaraan geen gebrek in dit gebied!

Lees ook: Waarom zou je een groepsreis boeken?

Hoe beleef je de Sella Ronda het beste?

Door het schitterende landschap is de Sella Ronda geliefd onder motards en bestuurders van snelle auto’s. Gelukkig is wielrennen bijna religie in Italië. Deze mooie route is daarom een aantal dagen per jaar afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Twee keer per jaar is er de Sella Ronda Bike Day met alleen fietsers op de weg. Dit is verder geen wedstrijd of evenement met timing. Dan hebben we nog de best georganiseerde Gran Fondo van Europa: de Maratona dles Dolomites. Het eerste deel van de Maratona is de Sella Ronda. Je kan dan finishen, maar de Medio en Gran Fondo gaan nog even verder. Daarover later meer.

Klik hier voor onze reis naar de Maratona dles Dolomites

Genoeg redenen om enthousiast te zijn over deze ronde. Voor de wintersportliefhebbers: hij is ook rond te skiën in de winter. De skiliften lenen zich ook prima om je mountainbike mee te nemen en daarmee af te dalen!

0