Beter leren dalen? Zo doe je dat!

Dalen moet leuk en niet eng zijn!

Je vindt het heerlijk om in de bergen te fietsen. Specifieker, je vind het prachtig om een berg op te fietsen. Jammer dat je ook weer moet dalen, dat vind je eng. Nergens voor nodig. Met deze tips wordt afdalen leuk(er) en houd je het veilig!
Positie van het pedaal

Om meerdere redenen is het verstandig om het buitenste pedaal in de bocht hard naar beneden te duwen. Ten eerste voorkom je zo dat het pedaal de grond raakt. Gebeurt dat wel, dan is de kans op een valpartij groot. Ten tweede zorg je er met het omlaag duwen van het buitenste pedaal voor dat het gewicht naar de grond wordt geduwd. Gevolg, meer grip. Tot slot dwing je je lichaam al min of meer in de juiste daalhouding.

Lees ook: Fietsen in de bergen: Stapelen! Of toch niet?

Maak jezelf klein

Door jezelf klein te maken in de bocht (druk je bovenlichaam naar de bovenhuis), houd je het gewicht zo dicht mogelijk bij de fiets. Dit zorgt voor een goede balans en daarmee voor een soepele bocht.

Positie van het lichaam

Jouw gewicht moet in een bocht zo centraal mogelijk boven de fiets blijven. Heb je al eens goed naar Tom Pidcock gekeken. De Engelsman beheerst als geen ander de kunst van het dalen. Oefen tijdens vlakke ritten deze techniek. Ga je een bocht naar rechts in, duw dan met je linkerarm de fiets naar binnen. Het bovenlichaam houd je centraal boven de fiets.

Lees ook: Je gaat op fietsreis en neemt mee…Rem voor de bocht

Ga een bocht in met de snelheid waarbij je je zeker voelt. Zorg er dan ook voor dat je voor de bocht al op die snelheid bent. Remmen in de bocht kan leiden tot slippen. Dat wil je niet! Gebeurt het toch? Laat je remmen dan voor een moment los en rem opnieuw. Blijf je remmen tijdens een slip, dan wordt de slip alleen maar erger.

Van buiten-naar binnen-naar buiten

Als je de Formule 1 volgt, dan zie je het de coureurs regelmatig doen. Een bocht van buiten-naar binnen-naar buiten aansnijden. Het is de snelste manier om een bocht te nemen. Denk hierbij wel altijd aan de verkeersveiligheid. Blijf op je eigen weghelft. Zeker bij een niet voor andere verkeer afgesloten route.

Lees ook: 10 tips als je gaat fietsen in de bergen

Kijk de bocht door

Probeer jouw blik niet te focussen op het voorwiel. Kijk juist verder vooruit. Pak het punt waar je de bocht uit wil komen als focus. De fiets gaat bijna automatisch de kant op waar jij met jouw ogen op gefocust bent.

Heb jij nog andere tips om van een afdaling een feest te maken? Laat het ons weten en stuur een mail naar gv@cyclosportive.nl

0