10 handige kledingtips voor fietsen in de bergen

Zo voorkom je dat je het te koud óf te warm krijgt

Klappertandend van de kou daal ik af. Deze fietsdag in de bergen begon met 20 graden en lichte bewolking in Bormio. Ik ga klimmen, dus ik start kort-kort. Onderweg naar de top van de Stelvio merk ik dat de wind tegen staat. Net onder de top fiets ik de wolken in. Mist. Waterkoud. Al snel trek ik een windstopper en armstukken aan. Ik besef me dat ik nu alle meegebrachte kledingstukken al aan heb. Hoe had ik beter voorbereid kunnen zijn? Wij vertellen het je graag.
Fietsen in de bergen vraagt een aparte aanpak

Je fietst normaal altijd in Nederland. Tijdens je rit wisselen de omstandigheden nauwelijks. Hoogstens fiets je bijvoorbeeld eerst tegen de wind in en terug met wind mee. En het kan gaan regenen natuurlijk. In de bergen is dat een heel ander verhaal.

Allereerst fiets je in beperkte snelheid omhoog en dit kost veel energie. Daarmee produceer je veel warmte en je hebt weinig wind. Lekker warm dus. In de afdaling is dit precies andersom. Bovendien daalt de temperatuur per 100 hoogtemeters met gemiddeld 0,6 graden. Als je boven de boomgrens klimt, heeft de wind ook nog eens vrij spel. Tot slot kan het weer in de bergen erg onvoorspelbaar zijn. Bereid je daarom goed voor. Check bijvoorbeeld vooraf de weersvoorspelling op de top van de berg. En volg deze kledingtips.

Kledingtips voor fietsen in de bergen

Met deze tips gaan we ervan uit dat je als basis een helm, fietsbril, schoenen en een korte fietsbroek- en shirt draagt. Daarnaast kun je aan de volgende fietskleding denken als je de bergen in trekt:

  1. Zweetshirt onder je fietsshirt – reguleert de temperatuur en heerlijk als je fris begint. Je kunt hier zonder als het goed warm is.
  2. Zweetband onder je helm – zorgt ervoor dat je ogen niet gaan prikken van je zweet.
  3. Windstopper – onmisbaar voor in de afdaling met veel snelheid en weinig vermogen.
  4. Armstukken – makkelijk aan te trekken en scheelt een hoop kou in de afdaling.
  5. Regenjas – is ook redelijk winddicht en natuurlijk handig als er kans op regen is.
  6. Lange handschoenen – deze helpen als het koud wordt en in de afdaling. Je polsen zijn je thermostaat.
  7. Buff – heerlijk om je hals als het kouder wordt of om de wind tegen te houden.
  8. Beenstukken – natuurlijk ook voor de kou. Houd je spieren wat warmer als er nog een klim op het programma staat.
  9. Jasje – een goed jasje kan een windstopper en armstukken vervangen. Als je ook nog eens een waterdichte meeneemt, hoeft het regenjasje ook niet mee.
  10. Toe covers of overschoenen – de toe covers zijn makkelijker mee te nemen, maar bieden natuurlijk minder bescherming dan overschoenen.

Natuurlijk hoef je niet elke fietsrit in de bergen al deze kledingstukken mee te nemen. Bereid je goed voor door het weerbericht te bekijken en te checken wat het weer op de bergtoppen gaat doen. Ook nemen al deze kledingstukken best wat ruimte in.

Daarom twee bonus tips:
  • Neem een stuurtasje mee. Hier passen bijvoorbeeld een windstopper, armstukken en handschoenen in. Het zorgt er vooral voor dat je minder hoeft te kiezen.
  • Knoop een jasje om je stuurpen. Zo voorkom je dat je een rugtas om moet doen of nog erger… met je jasje aan omhoog gaat fietsen. Dat zien we regelmatig in de bergen, een fietsende broeikas.

Je kan natuurlijk ook gewoon met CYCLOsportive op reis gaan en al je extra kleding in de volgwagen leggen. Dan ben je altijd goed voorbereid!

Wat zijn jouw ervaringen? Heb je aanvullende tips? Of heb je juist vragen? Laat het weten: jeroen@cyclosportive-travel.nl

0