Hoe voorkom je reisbenen?

Tips om zware benen de dag na de autorit te voorkomen

We vertrekken om 4:00 in de ochtend richting Noordoost Italië. De rit gaat heel soepel en we komen om 14:30 al aan. Tijd voor een warming-up ritje om de benen los te gooien. Er wordt een buitje voorspeld (dit bleek een waterval), maar dat deert ons niet. We zetten een rondje uit. De klim bleek een stuk pittiger dan verwacht. Enerzijds door de stijgingspercentages, anderzijds door een zwaar papgevoel in de benen. Hoe voorkom je dit gevoel grotendeels?
Hoe ontstaat dit gevoel?

Tijdens zo’n autorit zit je natuurlijk grotendeels stil. Je spieren staan in de ruststand en de doorbloeding neemt hierdoor af. Bij een aantal mensen zorgt dit voor ophoping van vocht, waardoor je letterlijk iets dikkere benen hebt. Het kan even duren voordat dit effect omgedraaid is. Begin je eerste fietsrit daarom gemakkelijk, zodat je je spieren aanspreekt en dit vocht weer afdrijft.

Lees ook: Fietsen in de bergen: Stapelen! Of toch niet?

Voorkomen is beter dan genezen

Je kan dit effect verminderen door tijdens de autorit regelmatig je benen te bewegen. Dit mag zonder weerstand, maar zorgt dat ze niet in de volledige ruststand komen. Daarnaast is het slim om elke 2 tot 2,5 uur te stoppen en dan een wandelingetje te maken en/of wat oefeningen te doen. Ook kun je compressiekousen dragen om de doorbloeding te stimuleren. Tot slot lijkt het dat genoeg eten en vooral drinken ook een positieve uitwerking kan hebben.

Lees ook: Je gaat op fietsvakantie en neemt mee

Accepteer dat je niet gelijk 100% bent

Dat je de eerste fietsrit in een andere omgeving niet gelijk 100% bent, ligt niet alleen aan het fenomeen reisbenen. Het is bewezen dat je lichaam enkele dagen moet acclimatiseren. Bijvoorbeeld als het veel warmer of kouder is op je bestemming. Of als je bestemming op hoogte ligt. Gedurende de week en ritten zul je merken dat je sterker wordt. Door het trainen, maar vooral door de adaptatie van je lichaam.

Wat zijn jouw ervaringen met reisbenen? Heb je nog andere tips? Laat het weten in de comments!

Ga je met ons mee naar Noord Italië? Check hier het reisaanbod van CYCLOsportive naar Noord Italië.

0