Beter leren klimmen? Zo doe je dat!
Sneller bergop fietsen, dat wil toch iedereen?!
Puffend, zwetend en totaal uitgeput kom je boven op een zware col. Dat moet anders, speelt het door je hoofd. Wij hebben een aantal tips voor jou om klimmen een stuk makkelijker en dus leuker te maken!
Goed klimmen is naast een geweldige conditie, goed en licht materiaal en sterke benen en niet teveel overgewicht ook een kwestie van techniek en de juiste mentale instelling.
Eet op tijd
In onze blogs kan je het vaker lezen: voeding is heel belangrijk om goed te kunnen presteren. Dat is bij klimmen niet anders. Als je weet dat een beklimming eraan zit te komen, zorg er dan voor dat je voor de klim de brandstof in jouw lichaam weer hebt aangevuld. Tijdens een klim, in volle inspanning, eten, kost meer energie dan dat het je oplevert. Als je energievoorraad op orde is, voorkom je ook nog de vervelende hongerklop.
Lees ook: Fietsen in de bergen: Stapelen! Of toch niet?
Maak jezelf licht
Met maak jezelf licht bedoelen we niet dat je moet gaan afvallen. Maak jezelf licht is een mentaal trucje. Door aan dingen te denken die licht zijn (veren, wolken, vliegende vogels) zorg je ervoor dat je mentaal lichter wordt. Probeer tegelijkertijd je lichaam zoveel mogelijk te ontspannen en probeer zo stil mogelijk op de fiets te zitten.
Ontspannen, maar krachtige houding
Goed adem kunnen halen is belangrijk tijdens het klimmen. Hoe meer zuurstof je binnenkrijgt des te beter. De juiste positie? Rug recht en borst open met ontspannen armen en licht gebogen ellebogen. Wissel af en toe tussen staand en zittend klimmen. Ga je staan? Schakel dan een versnelling zwaarder. Leun niet te ver naar voren, maar houd je billen boven het zadel.
Lees ook: Je gaat op fietsreis en neemt mee…
Ellebogen in je zij
Niet de standaard manier om met je ellebogen in je zij te klimmen. Als de percentages naar de 15% gaan, of nog erger, richting de 20%. Dan kan je alle hulp gebruiken. Als er publiek is, vraag dan of ze je een duwtje willen geven. Ben je alleen op de berg? Duw je ellebogen in je zij, maak jezelf klein door je bovenlichaam naar het stuur te duwen. Bij iedere pedaalslag trek je een beetje aan het stuur om meer snelheid te kunnen maken. De kracht gaat van het bovenlichaam naar de benen. Die moeten het uiteindelijk doen!
Deel de klim in
Als je weet hoe lang een klim is, deel hem dan in door in het begin niet al het rood in te duiken. Als je jezelf opblaast, worden de laatste kilometers (of al eerder) van een col in de Alpen een werkelijke lijdensweg! Neem een klim van 10 km. Fiets de eerste 5 km op een tempo waarbij je nog vrij probleemloos zou kunnen praten. Na 5 km kun je dan versnellen om de volgende 3 km op een tempo te fietsen waarbij praten al moeilijker wordt. De laatste 2 km van de klim heb je als het goed is nog energie over om die verschroeiende versnelling te plaatsen.
Lees ook: 10 tips als je gaat fietsen in de bergen
Motivatie
Een lange klim in de Alpen of Dolomieten lijkt soms een eeuwigheid te duren. Het motiveert niet om steeds maar te blijven denken aan hoe ver het nog is naar de top. Als je maar naar de fietscomputer blijft turen lijken de km’s tergend langzaam te gaan. Fiets van bocht naar bocht. Maak van die enorme berg, kleine behapbare stukjes. Iedere keer als je zo’n stukje kan afvinken, groeit jouw motivatie om door te blijven gaan tot de top. Daarnaast kan een ervaring uit het verleden je ook helpen om door te gaan. Iets wat je overwonnen hebt. Iets waarbij jij of iemand anders ook niet hebt opgegeven.
Moet je al deze tip tijdens een beklimming toepassen? Nee, kijk waar je je prettig bij voelt en wat voor jou werkt. Veel klimplezier!