Maratona dles Dolomites: de routes

Unieke passen met adembenemende uitzichten

Het is 6:15 op de eerste zondag van juli. De dag van de Maratona. Je staat in het startvak in La Ila, samen met duizenden andere fietsers. Om 6:30 vertrek je. Vanaf dan hoor en zie je alleen maar fietsen en fietsers. Wij vertellen je alles over de routes die je kan fietsen tijdens de Maraton. Op een volledig autovrij parcours!

De eerste uren is het wat druk op de klimmen en er wordt gekletst en gelachen. Alhoewel, hoe verder je komt, hoe meer je gezwoeg en zwaar ademen hoort. Zeker op een klim als de Passo Giau. Heel bijzonder om mee te maken dat de wegen echt autovrij zijn en je samen met gelijkgestemden de bergen mag bedwingen. Een inkijkje in de routes.

Drie routes: Sella Ronda, Mediofondo en Maratona

Tijdens het evenement kun je voor drie afstanden kiezen: de Sella Ronda van 55km, de Mediofondo van 106km of de Granfondo Maratona van 138km. Bij alle drie de routes start je met de Sella Ronda vanuit Corvara. De eerste klim is dan de Passo Campolongo, gevolgd door de Pordoi, Sella en Gardena. Logischerwijs is Corvara ook je finish als je de kortste afstand fietst. Je hebt er dan ongeveer 1780 hoogtemeters opzitten. Deze ronde hebben wij al eens uitgediept voor je.

Klik hier voor meer informatie over de Sella Ronda

Mediofondo

Ga je voor de Mediofondo, dan komen er ruim 1300 hoogtemeters bij voor een totaal van 3100 hoogtemeters. Je mag na doorkomst in Corvara de Passo Campolongo nog eens bedwingen, waarna je in Arabba linksaf slaat. Na een golvend tussenstuk, arriveer je in Cernadoi. Hier kun je rechtdoor voor de route van de Granfondo. Dit mag alleen als je op tijd bij dit punt arriveert. Ben je later of wil je sowieso de Mediofondo doen, dan sla je linksaf en begin je direct aan de Passo Falzarego.

Dit is een heerlijk lopende klim van 10,5km a 6,3%. Het venijn zit echter in de staart, op de top sla je linksaf naar de Passo Valparola. Je krijgt nog 1,5km a 8% voor de kiezen met een uitschieter naar 12%. Na een mooie afdaling arriveer je weer in startplaats La Ila. In plaats van de kortste weg naar Corvara krijg je nog een toetje: de Mur dl Giat, ofwel de Kattenmuur. Met recht een muurtje van 0,4km aan 13,4% met een maximum van 19%. Hierna is het nog 3km vals plat naar Corvara voor de finish. 

Klik hier voor onze reis naar de Maratona dles Dolomites

Granfondo Maratona dles Dolomites

Ben je op tijd en ga je voor de volledige afstand van 138km met 4230 hoogtemeters? Dan ga je rechtdoor bij Cernadoi. Je vervolgt je weg in de vallei. Hier volgt een klim van 2,3km aan 7,5% richting Selva di Cadore. Houd je kruit droog, want 4km later start de Passo Giau, de scherprechter van de Maratona. Met 9,9km a 9,3% een klim die het uiterste van je vergt. Je start gelijk met stroken in de dubbele cijfers en de klim komt nergens onder de 8%.

Heb je de top bereikt, dan wacht je een mooie en overzichtelijke afdaling. Beneden sla je linksaf, richting de Passo Falzarego en uitloper naar de Passo Valparola. De weg loopt in het begin ongeveer 4% omhoog en wordt steiler richting het einde. Geen schrikbarende percentages meer, maar met alles wat je al gehad hebt, voel je ongetwijfeld je benen. Ook in deze route zit natuurlijk de Mur dl Giat als toetje, voordat je in Corvara je medaille mag ophalen.

Ga jij in 2025 mee?

Uitdaging en genieten zijn gegarandeerd tijdens de Maratona. De autovrije wegen maken de beleving extra bijzonder. Helaas zit de reis voor dit jaar al vol. Laat het ons gerust weten als je op de mailing lijst voor 2025 wil staan. We sturen je dan een mail zodra de reis te boeken is! Zien we jou volgend jaar een medaille ophalen?

JA, ik wil op de hoogte gehouden worden vwb de reis naar de Maratona in 2025! Stuur ons dan een mail.

0