Ode aan klimmen in de machtige Dolomieten

Uitdagend fietsen in een ansichtkaart-omgeving

Zet de Dolomieten bovenaan je bucketlist: misschien wel het mooiste stukje Europa. En wat wil je doen op mooie bergachtige locaties? Fietsen natuurlijk! Als je die kant op gaat, welke passen moet je dan vooral doen? Wij helpen je.
De passen van de Maratona

Tijdens de Giro wordt altijd de Dolomieten aangedaan en Italiaans grootste Granfondo vindt hier plaats. Op deze manier wordt het fietstoerisme aangejaagd en met een goede reden. De passen van de route klinken als de tekst van een liedje: Passo Campolongo, Passo, Gardena, Passo Pordoi, Passo Sella, Passo Giau en Passo Valparola.

Lees ook: De unieke Sella Ronda

Ten noorden van de Sella Ronda: Passo delle Erbe en Krohnplatz

Naast de passen van de Maratona is er nog veel meer te beleven in dit deel van Italië. Neem bijvoorbeeld de Passo delle Erbe, die je officieel via 5 kanten op kunt. De westkant via Millan of de oostkant vanuit San Martin de Tor zijn de aanraders. Het wegdek is hier goed, uitdagend zal het zeker zijn. De westkant is 28km lang, waarbij je je de laatste 10km in een soort niemandsland waant. De oostkant is aanmerkelijk korter met bijna 14km klimmen, hier vind je dus ook vaker stijgingspercentages in de dubbele cijfers. De uitzichten onderweg en vooral op de top maken het de uitdaging meer dan waard! 

De Krohnplatz is een bekend ski-oord, maar is natuurlijk ook met de fiets te doen. Om naar de echte top te komen, krijg je nog 5,5km onverhard met serieuze stijgingspercentages voor de kiezen. Als dit je teveel is, blijf dan vooral op het asfalt van de Passo Furcia. Een onregelmatige klim van beide kanten met ook vaak genoeg dubbele cijfers. Flink afzien dus.

Lees ook: Maratona dles Dolomietes, de volledige routes

Ten zuiden van de Sella Ronda: Passo Fedaia en Passo San Pellegrino

Als je ten zuiden van de Sella Ronda verblijft is er ook genoeg moois te zien. Zo staan de Passo Fedaia en Passo San Pellegrino bekend om hun bergmeren op de top. Ze voeren rondom het Marmolada massief, een indrukwekkende steenmassa. Het was op de Passo Fedaia waar enkele jaren geleden Jai Hindley de Ecuadoriaan Carapaz uit het roze reed. Het is een typische Dolomietenpas, met aan het einde weer kuitverslindende percentages. De westkant is een stuk beter te doen. Uniek voor de Dolomieten: er is 2,5km vlakke weg te vinden. Wel pas op de top van de Passo Fedaia…

Waar de Fedaia verkeersluw is, is het op de Passo San Pellegrino wat drukker. Dat staat de pret niet in de weg. Deze pas is langer, minder steil en ook gewoon genieten. Daar gaan die paar auto’s geen verandering in brengen!

Lees ook: Gravel Experience Dolomieten

Rond Cortina d’Ampezzo: Passo Tre Croci en Tre Cime di Lavaredo

Verder naar het bekende skidorp Cortina d’Ampezzo, gelegen in een prachtig dal omringd door verschillende massieven. Op zichzelf al een bezoekje waard, maar er moet natuurlijk geklommen worden. Ten westen van het dorp ligt de Passo Falzarego die overgaat in de Passo Valparola. Nog mooier: de oostkant op. Eerst volgt dan de lastige Passo Tre Croci. Met 8km a 7,5% lijkt het te doen, maar het is een verraderlijke klim door de onregelmatigheid.

Houd vooral genoeg energie in de tank. Je laadt langs het prachtige Lago di Misurina verder op voor de grote uitdaging. De pas met de mooiste naam van allemaal: Tre Cime di Lavaredo. Op de top (loop 200 meter gravel verder) vind je drie puntige stenen massieven en een adembenemend uitzicht. Echter, voor je daar bent, mag je 7,5km a 8,7% overwinnen. Dit lijkt te doen, maar bedenk dat er een kilometer vlak en een dalende kilometer tussen zitten. Dit betekent dat de resterende 5,5km a 12-13% gemiddeld zijn. Zwoegen dus!

Meer inspiratie?

Volg CYCLOsportive op Instagram of Facebook voor meer fiets- en reis inspiratie.

0