Sportmedische keuring: zin of onzin

Wat heb je aan een sportmedische keuring?

Hoera! Je hebt bij ons een reis geboekt naar of je bent ingeloot voor een Gran Fondo. Jouw grote doel vanaf nu is presteren in bijvoorbeeld de Maratona dles Dolomites, Strade Bianche of La Marmotte. In jouw deelnemerspakket staat vervolgens de eis om een sportmedisch certificaat te overleggen. Wat houdt dit in? En wat heb je eraan?
Wat is een sportmedische keuring?

Je gaat naar je huisarts, want hij/zij kan toch wel verklaren dat je gezond bent? Dat waarschijnlijk wel, echter mag de huisarts geen sportmedisch certificaat ondertekenen en daarom laat je je keuren bij een sportarts. De sportarts doet verschillende onderzoeken om de werking van je hart en longen te testen. Op basis hiervan verklaart de arts of je gezondheid voldoende is om aan de Gran Fondo mee te doen. De geldigheid van deze keuring is vijf jaar, tenzij je 65+ bent, dan is het één jaar. De kosten liggen meestal rond de € 200 – € 300 en vaak wordt een groot deel hiervan vergoed vanuit je zorgverzekering.

Lees ook: Fietsen in de bergen: Stapelen! Of toch niet?

Alleen een moetje of zinvol voor jou?

Vaak is de Gran Fondo de aanleiding om een sportmedische keuring te gaan doen. Tijdens en na de keuring gaan je ogen echter open. De keuring vertelt je ontzettend veel over jouw lichaam en conditie. Zo weet je na de keuring:

●     Je algehele staat van gezondheid.

●     Jouw vetpercentage.

●     Jouw geschatte drempelhartslag- en vermogen, ofwel FTP.

●     Het punt vanaf waar je van vetverbranding naar koolhydraatverbranding gaat.

●     Jouw trainingszones op basis van hartslag en vermogen.

●     Jouw longinhoud, ofwel VO2max.

Lees ook: Medisch Certificaat via CYCLOsportive

Gericht trainen

Op basis van deze informatie krijg je advies over waar je in training aandacht aan moet besteden om het maximale resultaat te halen. Niet voor niets adviseren sportartsen je eens in de twee jaar een keuring te doen, ook bij goede gezondheid. Hoe eerder je de keuring doet, hoe langer je gericht kunt trainen op basis van jouw specifieke lichaamskenmerken en conditie. Zo sta je optimaal aan de start van jouw grote doel!

Lees ook: Trainen voor een Granfondo, hoe doe je dat?

Sportmedische keuring via CYCLOsportive

Om het voor jou makkelijk te maken, zijn verschillende sportartsen door het land verbonden aan CYCLOsportive. Zo ontzorgen wij je van A tot Z in jouw fietsplannen!

Check hier het volledige reisaanbod van CYCLOsportive: het reisaabod 2024

0