Geen stress op de dag van de Granfondo

Welke laatste voorbereidingen tref je?

Het is de avond voordat jouw doel van het jaar begint en je ligt in bed. Je wil een goede nacht maken en uitgerust aan de start staan. In je hoofd speelt zich een denkbeeldig afvinklijstje af, op herhaling. Dit nog klaarleggen, dat nog checken, zus nog pakken en zo nog doen. Het mag natuurlijk nergens aan ontbreken. Wij helpen je met de laatste voorbereidingen, zodat je met een gerust hoofd kan gaan slapen!
Wat maakt een Gran Fondo anders dan een normale rit?

Een Granfondo is een georganiseerd (groot) evenement op een bepaalde dag. Vaak is dit jouw hoofddoel van het jaar, het moet die dag gebeuren! Dat voelt heel anders dan een gewone rit, die je altijd kan aanpassen naar omstandigheden. Het voelt een beetje als een topsporter die toewerkt naar een belangrijke wedstrijd.

Bij een georganiseerd evenement komen ook regels. Zo heb je een startnummer, startvak en locatie. Meestal zijn er onderweg ook verzorgings- en materiaalposten. Uit jarenlange ervaring met onder anderen de Granfondo’s Strade Bianche, Il Lombardia en Maratona dles Dolomites putten wij de volgende tips.

De dag van tevoren

Op de dag zelf wil je je alleen bezighouden met fietsen, eten en drinken. Presteren dus. Daarom is het slim alle randzaken de dag van tevoren te regelen, doen of klaarleggen. Fiets nog een uurtje los op rustig tempo. Daarna zorg je dat je fiets in goede staat is.

De fiets

Check of je schakelgroep normaal werkt en of je remmen goed reageren. Check ook je (zo goed als) nieuwe banden op mogelijke zwakke plekken en verwijder eventueel glas. Breng dan je banden op spanning, maak je fiets schoon (gratis moraal!) en smeer je ketting wanneer die helemaal droog is.

Lees ook: Je fiets in optimale staat tijdens jouw fietsvakantie?

Zorg dat je tiewraps mee hebt en maak je startnummer hiermee vast aan je fiets. Ook weer geregeld. Soms krijg je ook een sticker mee met alle belangrijke punten van de rit, plak deze vast op je frame of stuur. Bedenk tot slot welke spullen je meeneemt voor als je materiaalpech hebt en bevestig dit aan je fiets, bijvoorbeeld in een zadeltasje. Tot slot laad je de route op jouw fietscomputer en zorg je dat deze en je fietslampjes opgeladen op je fiets zitten. Jouw fiets is er klaar voor!

Voeding en kleding

Het is ook alvast fijn te bedenken wat je voedingsplan wordt. Leg alle voeding die je mee wilt nemen klaar. Onderweg zijn er meestal verzorgingsposten, maar eet vooral wat je gewend bent. Zo voorkom je eventuele maagproblemen. Neem genoeg mee! Vul ook alvast je bidons en stop deze in de bidonhouders van je fiets. Is de verwachting dat het erg warm wordt? Bewaar ze dan in de koelkast en zet een reminder in je telefoon. Bedenkt ook vast wat je gaat ontbijten en zet dit klaar.

Lees ook: Fietsen in de bergen: Stapelen! Of toch niet?

Check het weerbericht.

Niet alleen in het dal, maar ook op de bergtoppen. Op basis hiervan bepaal je wat je aantrekt. Leg dit alvast klaar voor de volgende ochtend en bevestig je startnummer met veiligheidsspelden. Kledingstukken voor onderweg, zoals een windjack, leg je erbij om in je achterzakken te stoppen. Of je doet ze alvast in het stuurtasje op je fiets als je die hebt. Vergeet natuurlijk ook je schoenen en helm niet.

Lees ook: Je gaat op fietsvakantie en neemt mee

Slaap lekker en tot morgen

Bedenk hoe je naar het startvak gaat en hoe veel tijd dit kost. Daarnaast is het aan te raden minimaal 2 uur voor de start te ontbijten. Zet je wekker en klaar is Kees. Welterusten! Houd de spanning je alsnog wakker? Geen zorgen, je bent er klaar voor. Een slechtere nachtrust gaat hier niets aan veranderen. Laatste tips: ga naar het toilet ‘s ochtends en start niet te hard. Veel succes en plezier!

Wat was jouw grootste misser vlak voor een Gran Fondo? Laat het weten in de comments! 
Zo was ik blij dat er een hotel met toilet was direct naast het startvak. Twee minuten voor de start zat ik weer op de fiets en had ik een hele goede dag.

0